تعامل بین غذا و دارو موضوع پیچیده ای است و درک آن می تواند به شما کمک کند تا بیش ترین بهره را از داروهای خود ببرید

 مجله ایرانی : داروها برای درمان بیماری های مختلف حیاتی هستند، اما آیا می دانستید آنچه می خورید می تواند تاثیر قابل توجهی بر اثربخشی آن ها داشته باشد؟ تعامل بین غذا و دارو موضوع پیچیده ای است و درک آن می تواند به شما کمک کند تا بیش ترین بهره را از داروهای خود ببرید و در عین حال از عوارض جانبی ناخواسته جلوگیری کنید.

غذا می تواند بر نحوه پردازش دارو توسط بدن شما تاثیر بگذارد. برخی غذاها می توانند اثر دارو را افزایش دهند، در حالی که برخی دیگر می توانند آن را کاهش دهند. درک این سازوکارها برای مدیریت سلامتی شما ضروری است.

  • گریپ فروت

گریپ فروت و آب گریپ فروت به خاطر اثرات متقابلشان با داروهای مختلف معروف هستند. ترکیباتی در گریپ فروت وجود دارند که می توانند آنزیم هایی را در بدن مهار کنند که داروهای تجویزی را تجزیه می کنند و منجر به غلظت های بالاتر دارو در جریان خون شما می شوند. این امر می تواند عوارض جانبی یک دارو را تقویت کند، به ویژه با استاتین های کاهنده کلسترول، برخی داروهای فشار خون، و برخی داروهای روان پزشکی خاص.

  • محصولات لبنی

فراورده های لبنی مانند شیر، پنیر و ماست می توانند در جذب برخی آنتی بیوتیک ها مانند تتراسایکلین ها و کینولون ها اختلال ایجاد کنند. این مواد غذایی حاوی کلسیم هستند که به آنتی بیوتیک دستگاه گوارش متصل می شوند و جذب و اثربخشی آن را کاهش می دهند. برای جلوگیری از این امر، توصیه می شود که این آنتی بیوتیک ها را چند ساعت قبل یا بعد از مصرف لبنیات مصرف کنید.

  • سبزی های برگ دار:

اگر از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده می کنید، به مصرف غذاهای غنی از ویتامین K مانند اسفناج، کلم و کلم بروکلی توجه کنید. ویتامین K نقش مهمی در انعقاد خون دارد و نوسانات در مصرف آن می تواند بر کارایی وارفارین تاثیر بگذارد و منجر به خطرات بالقوه سلامتی شود. ثبات کلید اصلی است – مصرف ویتامین K خود را ثابت نگه دارید.

  • کافئین

کافئین که معمولا در قهوه، چای و برخی نوشابه ها یافت می شود، می تواند بر متابولیسم برخی داروها تاثیر بگذارد و عوارض جانبی آن ها را افزایش دهد. به عنوان مثال، می تواند اثرات محرک برخی از داروهای روان پزشکی و ADHD را افزایش دهد که منجر به افزایش ضربان قلب و فشار خون می شود.

مراقب غذاهای پر فیبر و رژیم های خاص باشید

اگرچه غذاهای پرفیبر برای سلامت دستگاه گوارش عالی هستند، اما می توانند در جذب برخی داروها اختلال ایجاد کنند. به عنوان مثال، یک رژیم غذایی پرفیبر ممکن است اثربخشی برخی از داروهای کلسترول را کاهش دهد. مصرف این داروها چند ساعت قبل یا بعد از یک وعده غذایی پرفیبر می تواند به جلوگیری از این تداخل کمک کند.

اگر رژیم غذایی خاصی را دنبال می کنید، مانند رژیم کتوژنیک برای کاهش وزن یا رژیم کم سدیم برای مدیریت فشار خون، لازم است بدانید که چگونه این انتخاب های غذایی می توانند با داروهای شما واکنش متقابل داشته باشند. برخی از رژیم های غذایی می توانند متابولیسم بدن را تغییر دهند و بر نحوه پردازش داروها تاثیر بگذارند.

برای مدیریت برهمکنش های مواد غذایی – دارویی، با پزشک خود ارتباط برقرار کنید . با آگاهی از این واکنش ها ، می توانید اثربخشی داروی خود را بهینه سازی کنید و از عوارض احتمالی جلوگیری کنید.

  • نویسنده : مجله ایرانی