برخی از کاربران اینترنت تمایل زیادی دارند که محتوا‌های نادرست و جعلی به اشتراک بگذارند؛ تحقیقات دانشگاه «وست‌مینیستر» انگلیس برخی از این تمایلات را، مرتبط با اختلال «اسکیزوتایپی» می داند.

مجله ایرانی  به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از دِ استار، اطلاعات نادرست در همه شبکه‌های اجتماعی وجود دارد. در حالی که برخی کاربران خود را ملزم می‌دانند تا اطلاعاتی را که به اشتراک می‌گذارند بررسی کنند، اقلیتی از کاربران اینترنت هم هستند که ترجیح می‌دهند عمداً اطلاعات نادرست را به اشتراک بگذارند.
یک تیم تحقیقاتی در انگلیس تلاش کردند تا دریابند که چه چیزی این افراد را متمایز و آنها را تحریک می‌کند.
مطالعه‌ای که توسط «تام بوکانن» در دانشگاه «وست‌مینیستر» انگلیس انجام شد، نشان داده افرادی که درجات بالاتر «اسکیزوتایپی» مثبت دارند، بیشتر احتمال دارد اطلاعات نادرست را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند.
پروفسور «بوکانان» می‌گوید: «اسکیزوتایپی» مثبت نامی است که به تمایل به تجربه افکار غیرعادی نسبت داده می‌شود. این بدان معنا نیست که شما مشکلات سلامت روانی دارید چرا که همه افراد این نوع تجربیات را دارند، اما برخی افراد بیشتر از دیگران آنها را تجربه می‌کنند.
وی ادامه می‌دهد: به نظر می‌رسد به‌اشتراک‌گذاری اطلاعات نادرست در رسانه‌های اجتماعی، چه به صورت تصادفی و چه عمدی، با این گرایش مرتبط باشد.
این تحقیق از هزار و ۹۱۶ نفر انجام و به چهار بخش تقسیم شد. اولین مورد به رابطه بین تفاوت‌های فردی و تمایل کاربران به اشتراک‌گذاری اطلاعات نادرست پرداخت.
بخش دوم، دلایل این را که چرا مردم چنین اطلاعات نادرستی را به اشتراک می‌گذارند، تجزیه و تحلیل کرد.
در بخش سوم، شرکت‌کنندگانی که تفاوت‌ها و انگیزه‌های فردی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت، با یک سری سرفصل‌های اخبار سیاسی درست و نادرست ارائه شد. از شرکت‌کنندگان خواسته شد تا مشخص کنند که آیا به اشتراک‌گذاشتن هر یک از این محتوا‌ها فکر می‌کنند و آنها را درست می‌دانند یا نه.
در بخش چهارم مطالعه، محققان پست‌های توییتری واقعیِ ارسال‌شده توسط شرکت‌کنندگان را ارزیابی کردند. هدف این بود که مشخص شود آیا عوامل شناسایی‌شده در مطالعات ۱، ۲ و ۳ با اشتراک‌گذاری واقعی اطلاعات نادرست در توییتر مرتبط است یا خیر.

*نیاز به هرج و مرج
یافته‌های محققان ارتباط بین «اسکیزوتایپی» مثبت و به اشترا‌ک‌گذاری اطلاعات نادرست را مشخص می‌کند؛ خواه شرکت‌کنندگان آگاهانه این کار را انجام دهند یا نه.
در حالی که طیف وسیعی از انگیزه‌ها برای اشتراک‌گذاری محتوا‌های سیاسی برخط با اشتراک‌گذاری اطلاعات نادرست مرتبط بود، دو انگیزه مهم‌تر به نظر می‌رسید: تمایل به اشتراک‌گذاری محتوا‌های سیاسی برای حمله به دیگران یا تحریک آنها و به اشتراک گذاشتن محتوا‌های سیاسی به‌منظور افزایش آگاهی.
محققان می‌گویند: در حالی که افراد انگیزه‌های متفاوتی را برای به اشتراک گذاشتن محتوا‌های نادرست گزارش کرده‌اند، به نظر می‌رسد که این دو عامل بر اشتراک‌گذاری عمدی یا تصادفی محتوا‌های جعلی تأثیر می‌گذارند.
با توجه به توضیحات محققان، «اسکیزوتایپی» مثبت بیشتر با تصمیم‌گیری مبتنی بر شهود و همچنین بر اساس تعصب مرتبط است تا بر اساس «فکر بازتابی».
محققان تاکید می‌کنند که بیشتر شرکت‌کنندگان، از «آگاهی» به عنوان انگیزه اصلی خود برای به اشتراک‌گذاری اطلاعات سیاسی یاد می‌کنند.
با این وجود، برخی از مردم می‌خواهند هرج و مرج ایجاد کنند و کاملاً از نادرستی اطلاعات به اشتراک گذاشته‌شده آگاه هستند. این نشان‌دهنده تمایل برخی افراد برای برهم زدن جامعه و ارتقای خود (که در حال حاضر به حاشیه رانده‌شده‌اند) است.
برای محققان دانشگاه «وست مینستر» ایده اصلی این است که دلایلی را که باعث می‌شود برخی افراد اطلاعات نادرست را به اشتراک بگذارند، بهتر درک کنند.

  • نویسنده : مجله ایرانی