یک استراتژی در بازار مالی روش و فرآیندی است که معامله‌گران و سرمایه‌گذاران آن را در بازار اعمال می‌کنند تا حاشیه سود خوبی داشته باشند .

مجله ایرانی:در بازارهای مالی جهانی، استراتژی‌های معاملاتی به‌عنوان ابزارهای رایج هستند که برای کمک به ساماندهی معاملات بکار می‌روند. یک استراتژی معاملاتی به شخص معامله‌گر در جهت اتخاذ تصمیمات آگاهانه کمک می‌کند و می‌تواند در بهبود کیفیت معاملات تاثیر قابل توجهی داشته باشد.

وقتی صحبت از انتخاب بهترین استراتژی برای ترید در فارکس می شود، واقعاً هیچ پاسخ واحدی وجود ندارد. بهترین استراتژی برای معاملات فارکس باید برای فرد مناسب باشد. این به این معنی است که شما باید شخصیت خود را در نظر بگیرید و بهترین سیستم معاملاتی فارکس را که مناسب شما باشد، انتخاب کنید. آنچه ممکن است برای شخص دیگری خوب باشد، ممکن است برای شما کارساز نباشد.

بهترین معامله‌گران فارکس همیشه از سبک‌ها و استراتژی‌های مختلف در جستجوی نحوه ترید موفق فارکس آگاه هستند.

  • تایم فریم های کوتاه مدت شامل نمودارهای ۶۰ دقیقه ای، ۳۰ دقیقه ای، ۱۵ دقیقه ای، ۵ دقیقه ای و ۱ دقیقه ای است.
  • بازه های زمانی بلند مدت شامل نمودارهای ۴ ساعته، روزانه، هفتگی و ماهانه است.

بسیاری از مواقع زمانی که معامله‌گران در مورد استراتژی های معاملاتی فارکس صحبت می کنند، در مورد یک روش معاملاتی خاص صحبت می کنند که معمولا فقط یک جنبه از یک برنامه معاملاتی کامل است. در حالی که یک استراتژی معاملاتی فارکس علاوه بر اینکه سیگنال‌های ورود را ارائه می‌دهد، توجه به موارد زیر نیز ضروری است:

  • حجم معامله یا پوزیشن
  • مدیریت ریسک
  • نحوه خروج از معامله یا پوزیشن

بهترین انواع استراتژی‌های معاملاتی عبارتند از:

  • معاملات روزانه (Day Trading)
  • سوینگ تریدینگ (Swing Trading)
  • پوزیشن تریدینگ (Position Trading)
  • معاملات الگوریتمی ( Algorithmic Trading)
  • الگوهای فصلی (seasonal Trading)
  • استراتژی‌های سرمایه‌گذاری (Investing Strategies)

اسکالپینگ (scalping): این معاملات بسیار کوتاه مدت هستند و احتمالا فقط چند دقیقه طول می‌کشند. در این روش تریدر در تایم فریم پایین مثل ۱ دقیقه یا ۵ دقیقه به دنبال گرفتن یک نوسان سریع از بازار است.به طور کلی به دلیل اینکه این روش فشار روانی بالایی را به معامله‌گر وارد می‌کند پیشنهاد نمی‌شود. همچنین در بلند مدت افرادی که به این روش ترید می‌کنند سود چندانی کسب نمی‌کنند.

  1. استراتژی معاملات روزانه (Day Trading)

معاملات روزانه چیست؟ یک سبک معاملاتی است که خرید و فروش و مبادلات در بازار، محدود به یک روز می‌شود و معامله‌گر در یک روز معاملاتی اقدام به مبادله می‌کند و در پایان روز از معامله خارج می‌شود.

در بین معامله‌گران روزانه، نگه داشتن موقعیت معاملاتی برای بیش از یک روز به ندرت اتفاق می‌افتد. رایج ترین تایم فریم‌های مورد استفاده در استراتژی معاملات روزانه، تایم فریم‌های چهار ساعته، یک ساعته، سی دقیقه و پانزده دقیقه است.

استراتژی های معاملات روزانه در بین استراتژی های معاملاتی فارکس برای مبتدیان رایج است.

چگونه یک استراتژی معاملات روزانه طراحی کنیم؟

برای طراحی یک استراتژی معاملات روزانه باید به این نکات مهم توجه کنید:

در کدام بازارها، معامله خواهید کرد؟ بسیاری از معامله‌گران، بر معاملات روزانه بازار سهام تمرکز دارند، اما تکنیک‌های معاملات روزانه در هر بازار مالی قابل استفاده است. دی تریدر‌ها، معاملات متعدد را با هدف بهره مندی از نوسانات کوتاه مدت قیمت انجام می‌دهند. به‌همین دلیل انتخاب بازارهایی که کارمزدها و کمیسیون‌های پایین و اسپردهای کوچک را بر معاملات اعمال می‌کنند می‌تواند به سودآوری بیشتر معاملات کمک کند.
در چه تایم فریمی معامله خواهید کرد؟ تایم فریم‌های متعددی را می‌توان برای استراتژی معاملات روزانه استفاده کرد. متناسب با زمان دسترسی خود به بازار انتخاب کنید و حرکات قیمت در این بازه زمانی را به دقت مطالعه کنید.
از کدام تکنیک‌ها و شاخص‌های معاملاتی برای ورود و خروج از معاملات استفاده خواهید کرد؟ شاخص‌ها و تکنیک‌های متعددی برای استفاده از استراتژی معاملات روزانه در دسترس هستند. با تمرکز بر یک یا دو مورد، بر نحوه کار آنها مسلط شوید.
برای هر معامله چقدر ریسک در نظر می‌گیرید؟ اندازه معامله و مدیریت ریسک در فعالیت معاملاتی فارکس بسیار مهم است. طبیعتاً در طول فعالیت معاملاتی با معاملات ضرر‌ده متوالی روبرو خواهید شد و به‌همین دلیل برای هر معامله نباید ریسک زیادی را در نظر بگیرید.

در بین دِی تریدرها، شاخص‌های معاملاتی مانند میانگین متحرک، محبوبیت دارد، زیرا می‌توانند برای شناسایی تغییرات و بررسی شرایط متغیر بازار مفید باشند.

  1. استراتژی سوینگ تریدینگ

سوینگ تریدینگ چیست؟ معاملات سوینگ روشی است که در آن معامله‌گران، با هدف نگهداری معاملات برای چند روز یا چند هفته، برنامه ریزی می‌کنند. استراتژی سوینگ تریدرها، معامله در جهت روند است و اغلب از نمودارهایی با تایم فریم روزانه برای تجزیه و تحلیل روند کلی بازار استفاده می‌کنند.

بهترین اندیکاتورها برای سوینگ تریدینگ کدامند؟ از اندیکاتورهای رایج در بین سوینگ تریدرها، می‌توان به MACD و RSI اشاره کرد که برای شناسایی نشانه‌های ادامه روند یا تغییر جهت آن استفاده می‌شود. اما در نهایت این معامله‌گر است که با بررسی و استفاده از اندیکاتور، بهترین اندیکاتور مناسب خود را تعیین می‌کند.

سه جز اصلی در نمودارهای استراتژی سوینگ تریدینگ عبارتند از:

میله‌ها یا شمع‌ها، هر میله یا شمع، نشان دهنده یک روز معاملاتی است.
فیلتر تعیین روند، میانگین متحرک پنجاه روزه است که به‌عنوان فیلتر شناسایی روند استفاده می شود.
اندیکاتور تعیین مناطق اشباع خرید و اشباع فروش برای شناسایی نواحی اشباع خرید و اشباع فروش استفاده می شود.

  1. استراتژی پوزیشن تریدینگ

پوزیشن تریدینگ چیست؟ سبکی با رویکرد بلندمدت است که در آن معامله‌گر با هدف نگهداری بلند مدت، معمولاً چند هفته یا ماه، به معامله اقدام می‌کند. پوزیشن تریدرها معمولا از ترکیبی از نمودارهای روزانه، هفتگی و ماهانه همراه با انواع تحلیل‌های بنیادی در تصمیم گیری‌های معاملاتی خود استفاده می‌کنند. به‌عبارتی می‌توان پوزیشن تریدرها را به‌عنوان سرمایه‌گذار معرفی کرد، زیرا آنها نگرانی زیادی از نوسانات کوتاه مدت بازار ندارند و معاملات خود را در بازه بلند مدت نگهداری می‌کنند.

سه جزء اصلی مشترک در نمودارهای استراتژی پوزیشن تریدینگ وجود دارد:

تایم فریم روزانه یا بالاتر(هفتگی یا ماهانه).
اندیکاتور تعیین روند. نمودار میانگین متحرک صد روزه به‌عنوان اندیکاتور تعیین روند استفاده می شود.
شاخص تعیین برگشت روند. اسیلاتور MACD برای شناسایی برگشت روند استفاده می شود.

  1. استراتژی الگوریتم تریدینگ

معاملات الگوریتمی چیست؟ معاملات الگوریتمی روشی است که در آن معامله‌گر از برنامه‌های کامپیوتری برای ورود و خروج از معاملات استفاده می‌کند. معامله‌گر معیارهای خود را در برنامه‌های کامپیوتری تنظیم می‌کند تا معاملات را بر اساس آنها اجرا کند. معاملات الگوریتمی با نام معاملات خودکار یا ربات معاملاتی نیز شناخته می‌شوند.

در معاملات الگوریتمی، می‌توان تعداد بالای استراتژی‌های ناموفق را نسبت به استراتژی‌های موفق به وضوح مشاهده کرد.

  1. استراتژی الگوهای فصلی

الگوهای فصلی چیست؟ الگوهای فصلی امکان تکرار روند را در هر سال مورد توجه قرار می‌دهد و بر اساس این الگوها، معاملات برنامه ریزی می‌شود. ویژگی‌های متعددی مانند شرایط جوی، گزارش‌های اقتصادی دولت و درآمد شرکت‌ها، باعث ایجاد الگوهای تکرار پذیر در برخی بازارها می‌شود.

یکی از الگوهای فصلی رایج، رالی کریسمس است. این استراتژی بر اساس روند صعودی بازار در روزهای پایانی سال است. معمولا بازار در پنج روز پایانی سال و دو روز اول سال جدید روند صعودی در پیش می‌گیرد.

  1. استراتژی‌های معاملاتی بلند مدت

علی رغم شباهت‌های زیاد استراتژی‌های سرمایه‌گذاری و استراتژی‌های معاملاتی بلند مدت، یک تفاوت عمده را می‌توان در این دو استراتژی مشاهده کرد. استراتژی‌های سرمایه‌گذاری برای حفظ موقعیت‌های بلندمدت سرمایه‌گذاری طراحی شده است در حالی که استراتژی‌های بلندمدت معاملاتی برای حضور مستمر معامله‌گر در بازار با انجام معاملات کوتاه مدت بیشتر، برنامه ریزی می‌شود.

معمولاً بیشتر استراتژی‌های سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاری در سهام طراحی می‌شوند.

سرمایه‌گذاری رشد (Growth Investing): راهبردهای سرمایه‌گذاری رشد با هدف شناسایی سهم‌هایی است که پتانسیل رشد را دارند. این به معنای این شناسایی شرکت‌هایی است که در مرحله بلوغ چرخه اقتصادی خود هستند.

سرمایه‌گذاری ارزشی (Value Investing): هدف در این استراتژی شناسایی سهم‌های با ارزش است. سهام مبتنی بر رشد، به‌علت چشم انداز مثبت و صعودی، معمولا قیمت بالایی دارند. سهام مبتنی بر ارزش، سهام شرکت‌هایی هستند که معمولا به دلیل اخبار منفی یا ضعف در مدیریت با کاهش قیمت مواجه شده اند.

مثالی از استراتژی فارکس در تایم فریم هفتگی

در حالی که بسیاری از معامله‌گران فارکس به دلیل نوسانات بازار که فرصت‌های بیشتری را در بازه‌های زمانی محدودتر فراهم می‌کند، سیستم‌های معاملاتی کوتاه مدت فارکس را ترجیح می‌دهند، استراتژی معاملات هفتگی فارکس می تواند انعطاف پذیری و ثبات بیشتری را فراهم کند. یک کندل هفتگی اطلاعات گسترده ای را ارائه می‌دهد. استراتژی های معاملات هفتگی فارکس بر اساس حجم پوزیشن‌های کمتر و اجتناب از ریسک های بیش از حد است.

یکی از رایج ترین الگوهای مورد استفاده در معاملات فارکس، چکش است که شبیه تصویر زیر است:

نقطه مقابل چکش الگوی شوتینگ استار است که شبیه تصویر زیر است:

توجه داشته باشید که از این دو الگوی کندلی در تایم فریم هفتگی استفاده می‌کنیم، یعنی هر کدام از آن‌ها حرکت قیمت در طول یک هفته را نشان می‌دهد.به تصویر زیر که چارت قیمتی جفت ارز NZDUSD در تایم فریم هفتگی است توجه کنید.

در این تصویر نواحی نارنجی رنگ دو الگوی کندلی ما را نشان می‌دهد.همانطور که مشاهده می‌نمایید بعد هر کندل چکش هفتگی در هفته جدید قیمت افزایش داشته است، و بعد از هر کندل شوتینک استار هفتگی در هفته جدید قیمت کاهش داشته است.

  • نویسنده : مجله ایرانی