مجله ایرانی به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر مسعود حبیبی رئیس سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران و رئیس دهمین کنگره زخم و ترمیم بافت در برنامه سلام خبرنگار درباره دهمین همایش زخم و ترمیم بافت گفتگو کرد.
سوال: دهمین همایش زخم و ترمیم بافت چند روزه است و قرار است که در هر کدام از این بخشها و روزهایی که شما دارید این همایش و کنگره را برگزار میکنید چه کارهایی اتفاق بیافتد، چه اقداماتی انجام میشود، چه کارگاههایی در حاشیه آن برگزار میشود؟
حبیبی: با توجه به اهمیت زخمهای مزمن در نظام سلامت که یک معضلی است بالغ بر یک و نیم درصد از جمعیت عادی جامعه در طول زندگی دچار زخمهای مزمن میشوند که این زخمهای مزمن عمدتاً از عوارض بیماریهای غیرواگیر مثل دیابت هستند و این آمار در جمعیت دیابتی بالغ بر ۶ و نیم درصد تا ۱۵ درصد است و میبینید که خیلی خیلی مهم است بر این اساس پژوهشکده زخم و ترمیم بافت کنگره علمی که امسال دهمین دوره کنگره بینالمللی زخم و ترمیم بافت است برگزار میشود. در این کنگره بالغ بر ۲۲۴ مقاله رسیده که ۱۱۱ تا از این مقالهها به صورت پوستر و ۲۱ مقاله به صورت سخنرانی ارائه میشود. علاوه بر این ۵۲ نفر سخنران مدعو داریم و ۱۵ پنل تخصصی داریم که درخصوص زخم و ترمیم بافت و موضوعات مرتبط این پنلهای تخصصی تشکیل میشود.
سوال: مهمترین دستاوردی که در این همایش به شما ارائه شده در قالب مقاله و یا میخواهید در همان کارگاههای آموزشی که اشاره فرمودید کارگاههایی که در حاشیه این همایش برگزار میشود به آن اشاره شده اینها چیست، آخرین دستاوردمان در حوزه ترمیم بافت چیست؟
حبیبی: در این کنگره آخرین دستاوردهای علمی ارائه میشود بالغ بر هزار نفر از محققان و پزشکان و کادر درمان در این کنگره شرکت میکنند و آشنا میشوند به آخرین دستاوردهای علمی که توسط محققان و سخنرانان و ارائه مقالاتی که میشود، بهرهمند میشوند و فرصتی برای تبادلنظر این محققان و کادر درمان است با همدیگر و انشاءالله بتوانیم یک ظرفیتسازی کنیم که این سبب ارتقا سلامت جامعه شود. علاوه بر این امسال در کنار این کنگره دومین ایده بازار سلامت تشکیل شده به ۱۰۰ تا ایده نو از استارتاپهای دانشجویی و گروههای دانشبنیانی که دانشگاهیان دارند در این ایده بازار وارد شده که ۳۰ تا از این ایدههای برتر پذیرفته شدند که در این دو سه روز برای تجاریسازی این ایدهها در این فرصتی که هست اقدام میشود و منتورها کمک میکنند به این گروههای استارتاپی که شرایط تجاریسازی و روندی که باید طی کنند را انجام بدهد. بیش از ۳۰ شرکت تجاری در حوزههای دارویی و زخم پوشها در این کنگره شرکت میکنند. ما از مدیران این شرکتهای تجاری که بعضاً دانشبنیان هم هستند دعوت کردیم که با محققان جوان ما کسانی که این ایدهها را دارند جلسه داشته باشند، کارهایشان را ببینند که اگر علاقمند بودند از این ایدهها حمایت کنند و از منافعی که میتواند این ایدهها در تجاریسازی داشته باشند، بهرهمند شوند.
سوال: شما یک آمار ۱۵ درصدی فرمودید در خصوص زخمهایی که ایجاد میشود به خصوص در حوزه بیماران دیابتی؟
حبیبی: بله کسانی که دیابت دارند ۱۵ درصد از اینها دچار زخم پای دیابتی میشوند و این همایش که حالا عنوان آن هم زخم و ترمیم بافت، شما دارید از شرکتهای دانشبنیان و آنهایی که نوپا هستند استفاده میکنید در کنار مقالاتی که آمده که تجربیات ارزشمندی است که پزشکان متخصص به آن دست پیدا کردند.
سوال : پیشبینیتان این است که چقدر بتوانید به این ۱۵ درصد کمک کنید برای این که قدری تسکین درد داشته باشند یا اصلاً به این شرایط نرسند؟
حبیبی: در سخنرانی دیروز آقای دکتر لاریجانی که بسیار سخنرانی ارزشمندی بود اولین سخنران این همایش بود، آقای دکتر آماری را دادند برای ۱۰ – ۱۵ سال قبل که میگفتند ۴۰ درصد از افرادی که دچار زخم پای دیابتی میشدند و مراجعه به بیمارستان میکردند، مجبور بودند که پای آنها را قطع کنند برای درمانشان و الان خیلی پایینتر است، آن شیوع بیماری است، الان خیلی کمتر از این افراد دچار قطع اندام میشوند با توجه به کارهایی که الان انجام میشود در پیشگیری، در درمان این زخمهای دیابتی و این نشاندهنده این است که این کنگرهها، آموزشهایی که در این زمینه انجام میشود، آموزشهایی که به مردم داده میشود به خاطر سبک زندگیشان باعث میشود که ما هر چه بیشتر ما از عوارض زخمهای پای دیابتی جلوگیری کنیم و از آن مهمتر اصلاً از این که دیابت منجر به زخم پای دیابتی شود و این موضوع مسئله مهمی است، خیلی آگاهیبخشی در این زمینه و تغییر سبک زندگی اهمیت دارد. رسانه هم یکی از ابزارهای بسیار مهم در این زمینه است.
سوال: چه نکتهای را باید دیابتیها رعایت کنند که به آن زخمهای خیلی عمیقی نرسند که نیاز به این باشد در حوزه درمانی به آنها کمک شود و یا خدایی نکرده بخواهند عضو را از دست بدهند؟ چون آمار دیابت ما کم نیست؟
حبیبی: الان ۷ میلیون در کشور دیابتی داریم و ۱۲ میلیون پای دیابتی داریم. مهمترین قضیه این است که ورزش مناسب داشته باشند، یعنی تحرک مناسب داشته باشند، تغذیه مناسب داشته باشند، رعایت کنند اصولی را که در رژیم درمانی برای آنها است، داروهایشان را مصرف کنند، کسانی که مبتلا به دیابت شدند و مراقبت کنند از پاهایشان و این یکی از بهترین روشهایی است که کسانی که دیابت دارند.
سوال: شایعترین زخم پا است، درست است؟ در حوزه دیابتی؟
حبیبی: کسانی که دیابت دارند، بله.
سوال: شما اشاره فرمودید به سخنرانی که آقای دکتر لاریجانی داشتند و اشاره هم کردید که ایشان یک آماری را دادند که ۴۰ درصد بوده، یک گزارشی ایشان ارائه کردند و الان این آمار خیلی کم شده است. برای پیش رو به فرض این که واقعاً هم وجود داشته که تأثیر برگزاری این همایشها و تبادل نظری است که بین پزشکان متخصص وجود دارد و میتوانند از راهکارهای جدید استفاده کنند علاوه بر آن از تجهیزات و دستاوردهای جدیدی که شرکتهای دانشبنیان آنها را ارائه میکنند. پیشبینی برای آینده چیست؟
حبیبی: ما در این کنگره آخرین دستاوردهای علمی که برای درمان زخمهای مزمن است را داریم ارائه میدهیم. الحمدلله با آموزشی که ما برای کادر درمان داشتیم بالغ بر ۲ هزار نفر از پزشکان و پرستاران ما در این دورههای آموزشی شرکت کردند و این افراد میتوانند به کسانی که بیمار دیابت هستند و مبتلا به زخم دیابتی شدند رسیدگی کنند و مانع از پیشرفت زخم شوند و شرایط درمان زخم را ایجاد کنند.
- نویسنده : مجله ایرانی