تابلوخوانی روشی تحلیلی برای بررسی سهام می باشد که از طریق اطلاعات موجود در سایت TSETMC.COM سهام مورد نظر را بررسی می کنند.

مجله ایرانی:تابلوخوانی بورس یکی از مهم ترین روش های تحلیل و بررسی بازار و سهام بوده که در سال های اخیر به یکی از محبوب ترین روش ها نیز تبدیل شده است. روشی که با داشتن سرعت عمل بالا همراه با دقت مناسب، برای افرادی که روزانه چند ده معامله انجام می دهند و نیازمند مدیریت وقت هستند، بهترین گزینه به حساب می آید.

تابلوخوانی به مجموعه بررسی‌‌ها و مشاهدات مربوط به یک سهم از قبیل بررسی سفارش‌ های خرید و فروش، حجم و تغییرات سفارش‌ها، تعداد معاملات و نوسانات قیمت، رفتار حاضران در بازار و بسیاری از اطلاعات مشابه گفته می‌شود. همه این اطلاعات در سایت اصلی بورس به نشانی tsetmc.com در دسترس است.

در سال های گذشته، تحلیل های بنیادی و تکنیکال از محبوبیت بسیاری برخوردار بوده اند و به همین علت افراد تازه وارد نیز از روش های مذکور استفاده می کردند. در چند سال گذشته و با روی کار آمدن روش تحلیل تابلو خوانی بورس شاهد تغییر این مورد بوده ایم که باعث شده بسیاری از افراد به فکر یادگیری روش تابلو خوانی باشند.

یکی از نکات اصلی که باید در به کارگیری روش تابلو خوانی در نظر داشته باشید، بررسی تمامی المان های مهم در این باره است.

اصطلاحات رایج در تابلوخوانی بورس

قیمت پایانی و قیمت آخرین

قیمت پایانی یک سهم در یک روز میانگین قیمت ‌هایی است که سهم مورد معامله قرار گرفته است. اگر حجم معاملات یک روز حداقل برابر با حجم مبنا باشد، میانگین قیمت معاملات به عنوان قیمت پایانی در نظرگرفته می‌شود. ولی در صورتی که حجم معاملات کمتر از حجم مبنا باشد، به همان نسبت افزایش یا کاهش سهم از قیمت کاسته شده و قیمت پایانی بر آن اساس محاسبه می‌شود.

حجم مبنا

حداقل تعداد سهمی است که باید مورد معامله قرار گیرد تا سهم در دامنه نوسان کامل رشد کند یا کاهش یابد. طبق قانون بورس در یک سال باید حداقل ۲۰ درصد از کل سهام یک شرکت معامله شود. اگر تعداد روزهای کاری یک سال را ۲۵۰ در نظر بگیریم حجم مبنای روزانه ۰٫۰۰۰۸ کل سهم است.

سهام شناور

یکی از مهم ترین مواردی که باید در اصول تابلو خوانی بورس مورد بررسی و دقت سهامدار قرار بگیرد سهم شناور می باشد که به شرح کامل آن می پردازیم :
سهم شناور بخشی از سهام یک شرکت است که سهامداران آن آماده عرضه و فروش آن هستند و قصد ندارند با حفظ آن قسمت از سهام در مدیریت شرکت مشارکت کنند و انتظار می‌رود در آینده نزدیک قابل معامله باشد.هر چقدر که سهام شناور یک شرکت یا برند بیشتر باشد، می توان گفت که سهام آن دارای عرضه و تقاضای واقعی تری است و قیمت گذاری آن بر اساس واقعیت انجام شده است.

شرکت‌هایی که سهم شناور پایینی دارند مستعد سفته‌بازی هستند، زیرا مثلاً کافی است که شخصی بخش زیادی از سهم شناور را که در اختیار سهامداران خرد است بخرد و از آنجایی که عرضه‌ای وجود ندارد سهم در صف خرید قفل شود.

برعکس این مورد هم می‌تواند رخ دهد و صف فروش ایجاد شود و مدت‌ها طول بکشد و سهامداران را دچار ضرر و زیان فراوان کند. تعداد سهم نیز در شناوری تأثیر دارد.

ارزش معاملات

اولین اصطلاح، ارزش معاملات نام دارد که در اصل به معنای حجم معاملات ضربدر قیمت سهام معامله شده است و با انجام ضرب مذکور حاصل به دست می آید.

ارزش بازار

ارزش بازار به معنای تعداد کل سهم های شرکت ضربدر قیمت روز سهم خواهد بود.

میانگین حجم ماه

مورد دیگر اصطلاحات این حوزه نیز میانگین حجم ماه است و به معنای میانگین تعداد سهامی بوده که در ماه گذشته معامله شده است.

تعداد و حجم معاملات سهام

حجم معامله موضوع مهمی در تابلو خوانی است، برای مثال اگر حجم زیاد عرضه از طرف حقوقی باشد، بدین معنی است که سهم احتمالا در مسیر رشد به مشکل برخواهد خورد، لذا در زمانی که حجم عرضه های حقوقی بالاست نباید وارد سهم شد.

مقایسه میزان حجم معاملات با میانگین حجم ماه نیز یکی از سیگنال هایی است که می توانیم به وسیله تابلو خوانی معاملات بازار به آن دست پیدا کنیم. حتی می توان از این موضوع در ترکیب با مباحث تکنیکالی نیز بهره برد. مثلا اگر در انتهای یک روند نزولی که چارت تکنیکال سهام آن را تائید می کند حجم معاملات به طرز معناداری از میانگین حجم ماه بیشتر باشد می توان برای ورود به سهام اقدام کرد.

P/E

حاصل قیمت سهم بر قیمت سود است. وقتی P/E سهمی از میانگین P/E گروهی که در آن قرار دارد بیشتر باشد، نشانه خوبی نیست. هرچه نسبت P/E بیشتر باشد ارزش بنیادی سهم کمتر است. البته در موارد نادری ممکن است عکس این موارد رخ دهد. مورد بعدی EPS است که همان سود پیش‌بینی شده سهم است. اما سودی که تقسیم می‌شود DPS نام دارد.

بازه هفته

بازه هفته، نشان دهنده تغییرات قیمت سهام در یک هفته جاری است. اگر استراتژی شما نوسان گیری و خرید و فروش کوتاه مدت است، سعی کنید در سقف قیمتی بازه هفتگی خرید انجام ندهید.
بازه سال

بازه سال، بیانگر تغییرات قیمت سهام در یک سال گذشته است.

سایت تابلو خوانی tsetmc یا وب سایت تابلو خوانی بورس ایران، یکی از منابع اصلی شما برای یادگیری و شروع آموزش تابلو خوانی است و به همین علت باید تمرکز خود را بر روی آن قرار دهید. اما در اصل این وب سایت چه کاربردی دارد و مزایای استفاده از آن چیست؟ بخش های مختلف این وب سایت کدام هستند و چرا باید از آن استفاده کنیم؟

فروشنده و قدرت خریداری یکی از مبحث های اصلی در تابلو خوانی بورس بوده که بررسی آن به شما کمک می کند تا در تصمیم گیری خود منطقی عمل کنید.البته باید به این مورد توجه داشته باشید که این مورد باید در کنار دیگر تحلیل ها انجام گیرد تا در رابطه با خرید یا فروش سهم مورد نظر خود، تصمیم درست را اتخاذ کنید. برای نمونه به این مورد توجه داشته باشید. فکر کنید در یک روز ۱۰ هزار سهم توسط ۲۰ کد حقیقی فروخته شده و توسط ۱۰ کد حقیقی نیز خریداری شده است. در این شرایط قدرت فروشنده برابر با ۵۰ و قدرت خریدار نیز معادل ۱۰۰ است.

یکی از مواردی که ذهن بسیاری از افراد را درگیر خود کرده است و به دنبال پاسخ آن هستند، این است که آیا ردگیری پول هوشمند چگونه انجام می شود و آیا امکان پذیر است؟ ردگیری پول هوشمند در اصل ردگیری همان پولی بوده که در اختیار سهامداران عمده بازار قرار می گیرد.ردگیری اقدامات افرادی مورد نظر می تواند باعث شود تا نسبت به خرید یا فروش یک سهم اطمینان بیشتری داشته باشید. یکی از اولین نشانه های ورود پول هوشمند به نماد، افزایش قابل توجه معاملات روزانه است. زمانی که عدد مذکور بزرگ شود، مشخص شده است که حجم معاملات نیز افزایش قابل توجهی داشته است.

یکی از مفاهیمی که در اغلب اوقات مورد استفاده قرار می گیرد، کد به کد کردن است و گاهاً استفاده از آن را در تابلو های بورس نیز شاهد هستیم. در زمانی از این مفهوم استفاده می شود که حجم بسیار زیادی از یک نماد میان چند کد معاملاتی جا به جا شود. به این اتفاق، کد به کد می گویند و دارای انواع مختلفی است.

انواع مختلف کد به کد عبارت اند از:

  • کد به کد از حقیقی به حقیقی
  • کد به کد از حقیقی به حقوقی
  • کد به کد از حقوقی به حقیقی
  • کد به کد از حقوقی به حقوقی

نکات کلیدی در تابلو خوانی سهم

عدم توجه به سفارشات ترس
عدم توجه به p/e و eps منفی
عدم توجه به صفوف خرید و فروش
عدم توجه به سهام شناور برای مبالغ پایین
بررسی کد به کد با توجه به تکنیکال و موقعیت قیمت
اهتمام بخشیدن به حجم معاملات با توجه به تکنیکال و موقعیت قیمت

زمان های خرید و فروش در بازار سهام

بین ساعت ۸:۴۵ تا ۹:۰۰ پیش‌گشایش بازار و سفارش‌گیری است. در این زمان معامله‌کنندگان سفارش‌هایی را در سامانه ثبت می‌کنند. باید دقت داشته باشید که بسیاری از این سفارش‌ها جنبه روانی داشته و هدف از آن تحریک سایر سهامداران است. مثلاً ممکن است صف‌های تصنعی خرید و فروش برای یک سهم ایجاد شده و سهامدار تازه‌کار را به اشتباه بیندازد. در این بازه معامله‌ای صورت نمی‌گیرد.معمولاً‌ ساعت ۹:۰۰ تا ۹:۳۰ بازی دست حقیقی‌ها است و نمی‌توان روی معاملات در این زمان‌ها حساب کرد. بهتر است در این بازه زمانی بازار را تحت نظر داشته باشید و هیجانی عمل نکنید. از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۲ نیز معاملات به صورت عادی و در بازه مجاز قیمتی انجام می‌شود.

معاملات بلوکی در بورس

معامله بلوکی زمانی انجام می‌شود که ارزش معامله بیش از دو میلیارد تومان بوده (یا بیش از ۵۰ برابر محدودیت سفارش هر سهم در یک روز کاری باشد) و چون نقدینگی بالایی محسوب می‌شود و ممکن است بر عرضه و تقاضا تأثیر داشته باشد، سازمان بورس در یک ساز و کار دیگر معامله بلوکی را انجام می‌دهد و در معاملات عادی بازار انجام می‌شود. محدوده قیمتی معامله بلوکی همان محدوده مجاز سهم بوده و در ساعت ۹:۳۰ تا ۱۲ انجام می‌شود.

خرید و فروش حقوقی، نشانه چیست؟!

وجود حقوقی – یا حقوقی بیشتر – در بخش فروش نسبت به خرید که نشان دهنده ایجاد پتانسیل رشد سهم پس از یک نزول کوتاه است.
وجود حقوقی – یا حقوقی بیشتر – در بخش خرید نسبت به فروش که نشان دهنده ایجاد پتانسیل جهت افت سهم پس از یک رشد موقت است.

چگونه حقوقی های خوب و بد را در بازار تشخیص دهیم؟

ر بحث خرید و فروش حقوقی و استفاده از آن ها به عنوان سیگنال کوتاه مدت و میان مدت باید یک نکته را در نظر گرفت و آن این است که حتما حقوقی های بازار را بشناسید و بر اساس سابقه آن ها عمل کنید.در سایت (tstemc) با ورود به پنجره «نمایش فهرست» در بخش سهامداران فعال هر نماد می توان به آن دسترسی پیدا کرد. هر سرمایه گذار باید به صورت روزانه عملکرد حقوقی های فعال در هر نماد و از طرفی وضعیت خرید و فروش سهامداران عمده در نماد شرکت را بررسی کند تا بتواند به مرور زمان دید درستی در این خصوص به دست آورد.

  • نویسنده : مجله ایرانی