مجله ایرانی : بلوبری – میوه ای که ۳۶ تا ۴۴ درصد از نام خود را به آبی بودنش اختصاص می دهد – در واقع حاوی رنگدانه آبی نیست.
به گفته تیمی از دانشگاه بریستول، ” بلوبری ها به طور قابل توجهی آبی رنگ هستند؛ اما رنگدانه های یافت شده در بلوبری ها آبی رنگ نیستند. تنوع رنگ بلوبری عمدتاً به رنگدانه بستگی ندارد. آنتوسیانین ها که در غلظت های بالا در این میوه ها وجود دارند، عموما پروفایل های پراکنده قرمز تیره دارند.”
به بیان ساده، شما قادر به استخراج آن رنگ آبی زیبا از طریق روش های معمولی نخواهید بود.
راکس میدلتون، محقق دانشکده علوم زیستی بریستول، در بیانیهای توضیح داد: «آبی بلوبری را نمیتوان با له کردن «استخراج» کرد – زیرا در آب رنگدانهای قرار ندارد که بتوان از میوه، آن را به دست آورد. به همین دلیل بود که می دانستیم باید چیز عجیبی در مورد رنگ وجود داشته باشد.
این تیم با بررسی دقیق تر دریافتند که پاسخ این سوال در لایه نازک مومی نهفته است که بلوبری را پوشش می دهد. آن ها با برداشتن این لایه – تنها دو میکرون ضخامت – و سپس تبلور مجدد آن، دریافتند که از ساختارهای مینیاتوری ساخته شده که نور آبی و UV را پراکنده می کنند. به گفته محققان، به جای اینکه به خاطر رنگدانه های آبی درون میوه آبی به نظر برسد، به خاطر نحوه تعامل نور با ساختارهای کریستالی موم، آبی به نظر می رسد.
بیشتر گیاهان پوشش مومی دارند، اما نقش برجسته آن در رنگ آمیزی میوه آبی تا به حال ناشناخته بود. این تیم امیدوار است روش های آسان تری برای بازسازی پوشش پیدا کند.
میدلتون افزود: ” واقعا جالب بود که بدانیم یک مکانیسم رنگ آمیزی ناشناخته ، روی میوه های محبوبی که همیشه رشد می کند و می خوریم، وجود دارد.”
” حتی هیجان انگیزتر بود که بتوان با برداشت موم، آن رنگ را بازتولید کرد تا پوشش آبی جدیدی بسازد که تا پیش از این کسی آن را ندیده بود. ساخت تمام قابلیت های این موم طبیعی در مواد مصنوعی مهندسی شده، رویا است.”
- نویسنده : مجله ایرانی