مجله ایرانی به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم در ارتباط زنده با خبر ۱۴ درباره افزایش سن بازنشستگی گفتگو کرد .
سوال: بفرمایید براساس تبصره ۶ این مصوبه این حق به کارکنان داده شده که درخواست بازنشستگی زودتر از موعد بدهند و حالا اینگونه برداشت میشود که اجرای این قانون اجباری نیست، بفرمایید این تبصره دقیقاً به چه معناست؟
زنگنه: همان طور که ریاست محترم مجلس هم فرمودند سقف افزایش سنوات خدمات ۳۵ سال است البته این برای کسانی است که ۱۵ سال و کمتر از ۱۵ سال تا الان خدمت کردندسن بازنشستگی افزایش مییابد(در یک برگه جدید مرورگر باز میکند)به عنوان مثال برای کسانی که در سال بیست و ششم و بیست و پنجم خدمت هستند این افزایش به میزان چند ماه و کمتر از حتی یک سال خواهد بود، اما در تبصره ۶ که حضرتعالی اشاره فرمودید ما آنجا مقرر کردیم که اگر افرادی قبل از این زمانهای مقرر در بندهای ۱ تا ۵ الحاقی این ماده ۲۹ تقاضای بازنشستگی داشتند این امکان برای آنها فراهم است. من تاکید میکنم که ما به هیچ عنوان قوانین صندوقها و همچنین قوانین بازنشستگی را تغییر ندادیم فقط سن را از ۲ ماه برای کسانی که در سالهای آخر هستند تا ۵ سال برای کسانی که در سالهای ابتدایی هستند افزایش دادیم.
بنابر این کسانی که مایل باشند در همان ۳۰ سال و بدون توجه به این افزایش هم بازنشسته شوند براساس قوانین موجود میتوانند تقاضای بازنشستگی دهند و این امکان است که با تقاضای آنها موافقت شود. همچنین اگر رئیس یک دستگاه در عالیترین مقام عدم احساس نیاز کرد به نیرو یعنی در پایان ۳۰ سال رئیس دستگاه اعلام کرد که ما این نیرو و این افراد را نیاز نداریم، آن هم میتواند با موافقت عالیترین مقام دستگاه در تبصره ۵ آمده که فرد میتواند بازنشست شود لذا نگرانیهایی که در سطح جامعه ایجاد شده به هیچ عنوان به اینگونه نیست که تعبیر شده و ان شاءالله ما تلاش میکنیم که از طریق این مصوبه و سایر مصوباتی که در بسته اصلاح صندوقها ایجاد شد بتوانیم این ناترازیها را برطرف کنیم.
سوال: با توجه به توضیحاتی که حضرتعالی ارائه فرمودید یعنی کارمندی که در سن ۵۳ سالگی ۳۰ سال سابقه خدمت دارد آیا میتواند درخواست بازنشستگی دهد و براساس قوانین قبلی با ۳۰ روز حقوق بازنشسته شود و این که قوانین تأمین اجتماعی و بازنشستگی دائمی هستند، چرا مصوبه در برنامه هفتم دیده شده است؟
زنگنه: فردی که سن ۵۳ سال دارد و ۳۰ سال خدمت کرده براساس همین تبصره ۶ میتواند درخواست بازنشستگی بدهد منتها نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی اش براساس قوانین دائمی حاکم محاسبه میشود. در خصوص این که چرا یک حکم دائمی در برنامه آمده این اصرار دولت محترم بود، مستحضرید که در ابتدا کمیسیون تلفیق همه این همه این اصلاحات سنجهای را رد کرد و اینها را حذف کرد، اما به جهت این که ما با دولت تفاهمی انجام دادیم
برای افزایش حقوق بازنشستگان به میزان ۹۰ درصد حقوق شاغلین در جلساتی که با دولت به صورت مکرر داشتیم به جهت باری که روی صندوقها میآمد دولت اصرار داشت که این حکم در برنامه هفتم بیاید و در انتها هم تبصرهای را اضافه کردیم که این حکم به منزله حکم دائمی است یعنی در قوانین برنامه هشتم و نهم و غیره هم باید تکرار شود. علت این است.
سوال: پس آن فردی که در سن ۵۳ سالگی درخواست بازنشستگی میدهد و شما فرمودید براساس قانون جدید برایش اعمال خواهد شد یعنی در نهایت حقوق کمتری دریافت میکند؟
زنگنه: من در مورد آن محاسبه حقوقی یک نکتهای را عرض کنم برای این که بازنشستگان این را خیلی دقت بفرمایند، الان رسم بر این است که حقوق بازنشسته براساس دو سال آخر محاسبه میشود و به او پرداخت میشود. ما در مصوبهای که ان شاءالله امروز عصر یا احتمالاً فردا نهایی شود و اصل آن تصویب شده حقوق بازنشسته ۹۰ درصد حقوق شاغل همطراز است لذا دیگر آن محاسبه دو ماه آخر و عملاً با این مصوبهای که ان شاءالله مجلس خواهد داشت به نحوی تحت الشعاع قرار میگیرد،
لذا هیچ جای نگرانی برای محاسبه حقوق نیست، آن فردی هم در سن ۵۳ سالگی با ۳۰ سال خدمت میخواهد بازنشست شود و احتمالاً نسبت به قانون برنامه هفتم ممکن است ۵ ماه، ۶ ماه یا یک سال از آن الزامی که باید خدمت بکند را به اصطلاح انجام ندهد به طبع حقوق آن براساس قوانین رایج محاسبه میشود و مانند روالی است که فرد میخواست زودتر از موعد مقرر میخواهد بازنشست شود، این روالی دارد محاسبه حقوقش، اینجا هم مشمول همان میشود. اما من این را با تاکید عرض میکنم با توجه به آن مصوبه ۹۰ درصد حقوق شاغلین دیگر آن نگرانیها در خصوص شیوه محاسبه حقوق براساس آن دو ماه آخر و … هم عملاً برطرف میشود.
سوال: فرمودید در صحبت هایتان به پیشنهاد دولت بوده که در برنامه هفتم این گنجانده شود، اگر قانون برنامه هشتم نمایندگان آن زمان به این مصوبه رأی ندهند تکلیف بیمه شدگان چه میشود، آیا بهتر نبود این اصلاحیه به صورت دائمی بررسی و تصویب شود؟
زنگنه: در مورد این به نظر من باید شورای نگهبان اظهارنظر کند، چون در بین حقوقدانها هم این مسئله مطرح است که این امر اگر در قانون دائمی بیاید و حقوق مکتسبهای را تحت الشعاع قرار بدهد و یا به قول حضرتعالی در سالهای بعد این امکان وجود دارد که با بیش از دو سوم آراء مجلس احکام قانون برنامه نقض شود لذا این را حقیقتاً ما منتظریم که شورای محترم نگهبان تصمیم بگیرد اگر آنها تأیید بکنند قطعاً مجالس آینده هم اگر بخواهند مصوبهای داشته باشند که این قانون را نقض کند به همین ترتیب با آن برخورد میشود، اگر اجازه بدهید این را بگذاریم تا ان شاءالله در شورای محترم نگهبان براساس همین نکاتی که فرمودید منتظر نظر شورا خواهیم بود.
- نویسنده : مجله ایرانی