مجله ایرانی : قبل از اینکه به سراغ فنجان قهوه یا چای بروید، آیا تا به حال به این فکر کرده اید که آیا این نوشیدنی کافئین دار برای شما خوب است یا بد؟ بیشتر ما هر روز قهوه یا چای می نوشیم. این کار به ما کمک می کند که هوشیار باشیم.. برخی از […]

مجله ایرانی : قبل از اینکه به سراغ فنجان قهوه یا چای بروید، آیا تا به حال به این فکر کرده اید که آیا این نوشیدنی کافئین دار برای شما خوب است یا بد؟
بیشتر ما هر روز قهوه یا چای می نوشیم.
این کار به ما کمک می کند که هوشیار باشیم.. برخی از کارگران برای انجام کارهای شیفتی و شیفت شب به کافئین وابسته هستند.
کافئین چیست؟
برای اینکه تصویر بهتری از تاثیر قهوه یا چای بر حود به دست آورید، بیایید ماده موثره یعنی کافئین را بررسی کنیم.
کافئین یک دارو است. این ماده سفید رنگ و بی بو است که شیمیدانان آن را با نام ۱،۳،۷-تری متیل گزانتین می شناسند و از ۸ کربن، ۱۰ هیدروژن، ۴ نیتروژن و ۲ اتم اکسیژن تشکیل شده است.
کافئین به طور طبیعی در دانه‌های قهوه، دانه‌های کاکائو، دانه کولا و برگ‌های چای وجود دارد.
آنتاگونیست آدنوزین است و گیرنده های A۱، A۲A و A۲B را در مغز و بدن مسدود می کند تا بیداری را افزایش دهد. به طور معمول، آدنوزین (یک ترکیب شیمیایی با ساختار سه بعدی مشابه با کافئین)به گیرنده های خود متصل می شود، فعالیت عصبی را کند می کند و باعث خواب آلودگی می شود.
در عوض وقتی کافئین به گیرنده ها متصل می شود، آدنوزین مسدود می شود و فعالیت مغز سرعت می گیرد و باعث می شود شما احساس هوشیاری بیشتری داشته باشید.
چای و قهوه رایج ترین راه برای انسان ها برای دریافت کافئین است.
قدمت نوشیدنی‌هایی که با دانه‌های قهوه درست می‌شوند به بیش از هزار سال قبل از جنگل‌های قهوه شاخ آفریقا می‌رسد.
در حدود سال ۸۰۰ پس از میلاد، یک گله دار بز اتیوپیایی به نام کالدی متوجه شد که بزهایش پر انرژی هستند و هنگام خوردن دانه های قهوه نمی خوابند. سپس قهوه به سمت شرق تا شبه جزیره عربستان گسترش یافت و در قرن پانزدهم به یمن و مصر، سوریه، ایران و ترکیه رسید. از آن ها به اروپا و در نهایت به کل جهان رسید.
اما کافئین در نوشیدنی های دیگر مانند چای، کولا و حتی برخی مواد غذایی مانند شکلات نیز وجود دارد.
آیا برای شما بد است؟
با توجه به شیوع این دارو، آیا عوارض جانبی منفی وجود دارد که باید نگران آن باشیم؟
از یک طرف، ماده ای اعتیادآور است. و هر چه بیشتر می نوشید، بیشتر نیاز دارید.
کیتی فام، متخصص تغذیه و ژنتیک می گوید: ” بدن ما تمایل دارد خود را با سطح جدیدی از مصرف تطبیق دهد.” بدن شما نسبت به کافئین تحمل نشان می دهد. بنابراین، کم کم باید بیشتر و بیشتر بنوشید تا همان تاثیر قبلی را احساس کنید.”
کافئین همچنین می تواند به عنوان یک اضطراب زا عمل کند – ماده ای که می تواند باعث افزایش سطح اضطراب شود.
فام به برخی از خطرات مرتبط با مصرف بیش از حد کافئین در یک دوره زمانی طولانی اشاره می کند.
او اشاره می کند: “با بیش از ۶ فنجان در روز، ما شاهد افزایش خطر زوال عقل بودیم.” همچنین تحقیقاتی در مورد چگونگی افزایش کلسترول خون وجود دارد. در قهوه ماده ای به نام کافستول وجود دارد که می تواند کلسترول خون شما را تنظیم کند. اگر زیاد قهوه می خورید، ممکن است کلسترول شما را افزایش دهد. بنابراین، خطراتی وجود دارد، اما اغلب آنها واقعا در مصرف بسیار بالا روی می دهند.»
حد مصرف چقدر است؟
بنابراین، براساس علم چقدر کافئین مناسب است؟
تحقیقات مختلفی در این باره انجام شده است. گفتن یک حد مشخص سخت است. اما به طور کلی، اکثر مطالعات واقعا موافق هستند که یک تا دو فنجان قهوه، یا معادل ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی گرم کافئین بی خطر و خوب است.”
یک فنجان قهوه به طور متوسط حدود ۱۰۰ میلی گرم کافئین دارد. به طور متوسط، قهوه فوری با یک قاشق چایخوری پودر حاوی حدود ۷۰ میلی گرم کافئین است، در حالی که یک غلاف قهوه دارای ۶۰ تا ۹۰ میلی گرم است.
سایر نوشیدنی های حاوی کافئین حتی ممکن است کافئین بیشتری داشته باشند که این امر نظارت دقیق تر بر مصرف آن ها را مهم می کند.
یک قوطی ۳۵۵ میلی لیتری نوشیدنی انرژی زا بیش از ۱۱۰ میلی گرم کافئین دارد. در همین حال، یک تکه شکلات تلخ به طور متوسط حدود ۷۰ میلی گرم کافئین دارد.
بسیاری از مردم از قهوه به نوشیدنی هایی مانند چای و ماچا که ممکن است فواید سلامت بیشتری داشته باشد، روی می آورند. یک فنجان ۱۰۰ گرمی چای سیاه تنها حدود ۲۰ میلی گرم کافئین دارد، در حالی که ماچا می تواند ۱۴۰ تا ۱۷۰ میلی گرم کافئین داشته باشد!
بنابراین در مجموع، اعتدال داشته باشید و مصرف خود را روی یک تا دو فنجان نگه دارید.

  • نویسنده : مجله ایرانی